Falabella paarden

Aanbod

Aanschaf

Het Falabella paard is een miniatuur paard met een zeer vriendelijk karakter. Ze zijn ondeugend en speels en heel leergierig. De paarden kunnen zeer veel verschillende kleuren en aftekeningen hebben. Het Falabella paard is een kruising tussen verschillende soorten Criollo paarden en, in mindere mate, Europese en Aziatische rassen. Toen Amerika ontdekt werd, was het Spaanse paard één van de nobelste en sterkste dieren van Europa. Het was een mix tussen het Oosterse bloed van een Moors ras uit Noord-Afrika en een regionaal Spaans ras. De Spaanse paarden die naar het Zuid-Amerikaanse continent waren gebracht, waren geselecteerd op kracht en weerstand zodat ze bestand waren tegen zware omstandigheden. Nadat de paarden naar de pampas waren gebracht, werden ze in de steek gelaten tijdens de onsuccesvolle eerste fase van de Verovering en de natuurlijke selectie begon.

De volgende generaties paarden waren in staat om te overleven in een 'moeilijke' omgeving. De zwakke paarden overleefden deze omstandigheden niet of ze vielen ten prooi aan de Indianen of poema's. De sterkste, fitste en slimste paarden overleefden. De 'beste' dieren werden zo verkozen om voor nageslacht te zorgen, waardoor ze in die omgeving konden overleven. Enkele paarden, met de deugden van hun voorvaderen, zijn door onbekende reden geïsoleerd geraakt van de rest van de groep. Ze woonden waarschijnlijk in een kleiner gebied in de zuidelijke heuvels van de huidige provincie Buenos Aires. De paarden leefden al sinds de 19de eeuw in die regio toen een Ierse paardenfokker, Newtall, ze ontdekte in een wilde kudde: een groep, kleine perfect gevormde paardjes wiens oorsprong niet verklaard kon worden door de plaatselijke indianen.

De paardjes leefden immers al heel lang tussen de werkpaarden van de Indianen. Newtall ving de paarden en fokte ze als hobby. Waarschijnlijk omdat hun ongebruikelijke formaat hem herinnerde aan wat hij ooit in zijn eigen land zag. Niet lang daarna schonk hij zijn kudde aan zijn schoonzoon J. Falabella. Deze schoonzoon fokt sindsdien de Falabella familiepaarden en zo groeide de kudde.