Verzorging

Logisch levend
Fotoalbum
Aanbod

Verzorging van dieren

Wat eten miniatuur paarden en hoeveel? Hoe vaak moet er ontwormt worden en met welke middelen? Hoe vaak moeten de hoeven bekapt worden? Hebben ze onderdak nodig of kunnen ze buiten blijven? Moeten ze dagelijks geborsteld worden? Hoeveel aandacht hebben ze eigenlijk nodig?
Allemaal vragen waar geen éénduidig antwoord op te geven is.

Wel zijn er richtlijnen die kunnen helpen, verder is het zeer afhankelijk hoe de dieren gehouden worden en wat er mee gedaan wordt. Wordt er regelmatig gereden of gemend, wordt ermee gefokt, gaan ze naar keuringen. Al deze dingen hebben invloed op de zorg voor de paarden. Dus met behulp van richtlijnen, kan door observeren, overleggen met de dierenarts en hoefsmid, een optimale zorg geboden worden.

Iedereen heeft zijn eigen mening over hoe de dieren gehouden moeten worden en het is altijd goed om naar een andere mening te luisteren. Uiteindelijk kent u uw eigen dier het best en de situatie waarin hij/zij leeft, dus volg je eigen hart. Weinig kan dan mis gaan.

Waar iedereen het over eens zal zijn is dat ze altijd veel ruw voer, schoon water, beweging en een mogelijkheid om te schuilen nodig hebben. Ook enten en ontwormen behoort tot een goede verzorging.

Een paar tips:

  • Een richtlijn voor voeren is dat een paard per 100 kg lichaamsgewicht 1 kg hooi (ruwvoer) en 0,5 kg krachtvoer. Afhankelijk van de intensiteit van de arbeid komt per 1 uur arbeid 0,2-0,5 kg krachtvoer bij. Verdeel het voer in een aantal porties per dag.
  • Zorg dat ze altijd een liksteen ter beschikking hebben. Er zijn mineraal emmers en zoutblokken in de handel. Wat er in de een zit, zit minder in de ander,etc. Dus heb ik ervoor gekozen om beide aan te bieden.
  • In de maanden augustus/september leggen horzels eitjes in de vacht van de paarden. Wanneer de paarden zichzelf likken of krabben, krijgen zij deze eitjes binnen. Zorg daarom ervoor dat wanneer je in deze maanden ontwormt, het ontwormingsmiddel ook bestanddelen bevatten tegen de horzellarven.
  • De belangrijkste wormen worden gedood door ivermectine in het ontwormingsmiddel. Het maakt niet uit welk merk er gekozen wordt, of voor welk bedrag, zolang er maar ivermectine in zit.
  • Influenza enting wordt over het algemeen jaarlijks gedaan. De stof zelf werkt echter maar maximaal 8 maanden. Vaak wordt aangeraden om drachtige merries een paar weken voor de geboorte te enten. Ook hoor je dat enten voor de winter maanden wordt aangeraden.Deze gegevens hebben mij doen besluiten de paarden twee maal per jaar te enten.
  • De veulenspuit bevat een langdurige antibiotica die er voor zorgt dat eventuele infecties die binnen komen door de navel worden bestreden. Nu is de kans op infectie vrij klein, vooral als het veulen in een schone omgeving wordt geboren en de navel goed wordt ontsmet. Maar mocht er toch een infectie ontstaan, dan is er een risico op gewrichtsproblemen. De veulenspuit moet binnen 24 uur na geboorte worden gegeven.Wel of niet een veulen een veulenspuit geven laat ik afhangen van de omstandigheid waarin het veulen geboren wordt. Overleg met uw dierenarts voordat het veulen geboren wordt, zodat hij/zij hiermee rekening kan houden.

Ziekten

Dit is het meest onaantrekkelijk hoofdstuk om te lezen als om te schrijven. Wanneer ik dit soort hoofdstukken lees in boeken zou ik bijna stoppen met de dieren, omdat er zoveel mis kan gaan. Maar dan bedenk ik dat wij mensen een nog grotere waslijst aan problemen/ziekten hebben en toch loop ik nog steeds gezond rond. Dus lees ik het zodat ik geïnformeerd ben hierover en op het moment dat zich een probleem voordoet, duik ik er nog eens extra in. Verder laat ik me er niet door van de wijs brengen en vooral, raak niet in paniek. Gebruik uw gezond verstand en bij twijfel overleg met uw dierenarts.

Zij hebben ervoor gestudeerd en door schade en schande wordt iedereen wijzer. Iedereen moet ergens beginnen, niemand is wijs geboren.